textour2023

Terug naar programma

13 mei

Yukkuri Studio

Locatie: Allemans - Kommerstraat 2a

De workshops vinden 4 keer plaats op zaterdag 13 mei bij Allemans Kommerstraat 2a (in de Schuur met rieten kap)

Mocht je Last-minute nog even binnen willen lopen, dan mag dat natuurlijk, maar wil je zeker zijn van een plekje, meld je dan even aan want Vol=Vol

Tijden:

12.00 - 12.45
13.00 - 13.45
15.00 - 15.45
16.00 - 16.45

Maximaal 6 deelnemers per sessie. (vol is vol)

Deelname door €5,- a contant gepast of door oude kleding in te leveren (onze voorkeur)

DEFINITIE YUKKURI IN HET JAPANS

langzaam, op hun gemak, rustig, zonder haast

Mijn oude, rafelige maar favoriete spijkerbroek bracht me bij het gebruik van de traditionele Japanse hersteltechnieken;
Sashiko en Boro. Met deze technieken herstelde ik zichtbaar mijn oude geliefde spijkerbroek. Verbaasd over de resultaten,
heb ik deze oude technieken verder verkend. Sashiko wordt door velen gezien als de ultieme manier om rafelige en versleten denim op een zichtbare manier te repareren en te upcyclen. Unieke stukken komen tot leven door deze handgemaakte techniek te gebruiken. Deze oude Japanse technieken hebben een grote invloed op mijn werk omdat ze garanderen dat elk item uniek is.

Uit deze manier van werken is Yukkuri Studio ontstaan. De naam is bewust gekozen. Veel Japanse woorden
hebben geen absolute definitie en 'yukkuri' is daarop geen uitzondering. De term is Japans voor 'langzaam', maar heeft de connotatie van op je gemak zijn of ontspannen. Deze termen passen bij onze drive om op een duurzame en zinvolle manier te creëren. Het werken met textiel, met name denim, en het toevoegen van onze eigen persoonlijk herkenbare signatuur brengt ons veel plezier.

Yukkuri producten zijn uniek en handgemaakt als reactie op de massale overproductie van kleding in de wereld. Door duurzaam te creëren dragen we bij aan een schonere en leefbare wereld.

OPRICHTER YUKKURI STUDIO

Helly Coppens, is een ontwerper en ambachtsvrouw, met een grote passie voor textiel, garens en handwerk in het algemeen. Jarenlang werkte ze in de Fast Fashion-industrie. Een industrie die wordt gedomineerd door goedkope en niet-duurzame productiemethoden. Kleding is voor velen een waardeloos artikel geworden. Helly voelde zich niet langer op haar gemak in deze vluchtige wereld. Daarom koos ze ervoor om een ander pad te bewandelen, een pad waarin haar creativiteit op een duurzamere en zinvollere manier kon worden ingezet. Ze raakte geïnspireerd door Japanse hersteltechnieken door haar passie om te werken met tactiele materialen, knutselen met draad en naald. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Deze manier van werken heet 'Slow Design', waarbij men zich 'zen' voelt. Dit is een welkom effect in een wereld die snel en volatiel kan zijn.

“Keer op keer word ik uitgedaagd om van overgebleven of afgedankt materiaal iets nieuws te maken. Herwaardeer textielafval en maak het weer waardevoller. Werken met restmateriaal is niet altijd gemakkelijk, het is beperkend. Maar deze beperkingen zijn cruciaal voor mijn ontwerpkeuzes, ze zijn de reden dat mijn creativiteit voortdurend wordt uitgedaagd.

Allemans

Kommerstraat 2a (rietgedekte schuur)

Stichting Allemans is gevestigd in een 200 jaar oude Vlaamse schuur en ligt midden in het natuurgebied Moerenburg. Delen, leren en verbinden is de missie van de stichting…en laat dat nu perfect passen bij de opzet van Textour. Allemans biedt haar groene, inspirerende plek dan ook graag aan als een van de workshoplocaties op 13 mei.

 

Programma 13 mei

Tijdens Textour vinden er tussen 12u en 17u verschillende workshops en doorlopende activiteiten plaats bij Allemans. Daarnaast is er een kraampje aanwezig met gerecyclede textielproducten gemaakt door Stichting Rechterhanden.
Je vindt Allemans aan de Kommerstraat 2a (rietgedekte schuur).

*Allemans is uitsluitend op 13 mei onderdeel van Textour. Op 14 mei is Allemans gesloten.

 

 

Workshop Naaien – Rechterhanden

Bij Rechterhanden krijge je uileg hoe je zelf kunt repareren, vermaken en andere leuke technieken.

Ga hier op de site naar workshops om je in te schrijven voor deze workshop van Rechterhanden. 8 deelnemrs per sessie (vol is vol)

 

jurk van Sokken – Ida Dijkstra

Neem je oude sokken mee voor Story Socks !

Deze activiteit vindt doorlopend plaats en je hoeft je hiervoor niet in te schrijven.
Ga hier op de site naar workshops voor meer info.

Volg deze deelnemer via
Website

Wil jij meedoen?

Meld je dan snel aan

Je krijgt van ons een bevestigingsmail met daarin alle informatie.

Dit evenement kost €5,00 of lever een herbruikbaar kledingstuk in voor La Poubelle