textour2023

Terug naar programma

13 mei

The Swapshop

Locatie: Cookallure Piushaven 20c (Falcon gebouw)

 

The Swapshop 

Onze missie is de textielafval in Nederland verkleinen, zónder hiervoor onze liefde voor fashion op te geven. Dit doen we in onze kledingruilwinkel aan de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Vanuit deze basis creëeren we het komende jaar met onze franchiseformule een collectief van ondernemers die het swappen in hun eigen stad opzetten.

Ons business model is super simpel: Je levert bij ons jouw vroegere favoriete fashion items in. In ruil hiervoor krijg jij swaps. Hoe beter de kwaliteit van het item, hoe meer swaps je verdient. Met die swaps krijg je vervolgens 50% korting op de verkoopprijs van de items in onze winkels en online. Zo voorkomen we aan de ene kant dat super mooie kleding op de afvalberg belandt. Aan de andere kant bieden we een circulair, lokaal en betaalbaar alternatief voor het kopen van nieuwe kleding. Swappen is niet alleen leuk, maar het geeft je ook een supergoed gevoel. Je ruimt je kledingkast op en levert je items persoonlijk in. Je krijgt direct waarde terug en je maakt anderen blij. Je vindt de tofste items én je bent onderdeel van een community van swappers.

 

Bij The Swapshop houden we van samenwerken! Met lokale pioniers, scholen, gemeenten, textielinzamelaars, een recyclaar, makers en andere impactmakers. Alleen samen kunnen we de complexe kledingindustrie circulair maken!

 

De circulaire laptop sleeve

Onze swappers leveren veel meer kleding in dan dat er meegenomen wordt en niet alle kleding die wordt ingeleverd is herdraagbaar. Hierdoor hebben we jaarlijks meer dan 20.000 fashion items over. En dat worden er alleen maar meer als we onze franchiseformule over het hele land verspreiden. 

 

We willen alle niet-swapbare fashion items uit onze winkels recyclen naar een lokaal geproduceerde circulaire productlijn. Met onze productlijn gaan we nóg meer systeemveranderingen aanbrengen in de kledingindustrie, door te laten zien dat we samen met partners lokale en circulaire productieketens kunnen opzetten. 

 

We starten deze nieuwe reis met één materiaal soort: Katoen. En we starten ook met één product: Een circulaire laptop sleeve, die we met veel liefde ‘De Puffer’ noemen. Hieronder lees je wat de buffer zo bijzonder maakt: 

 

Circulair 

De Puffer is 100% gemaakt van katoen, waarvan 50% gerecycled en 50% BCI katoen. Het gerecyclede katoen is pre/post consumer en komt uit Spanje. Binnenkort starten we met het recyclen van onze eigen katoenen non-swappable kleding in Nederland. Omdat het volledig van katoen is gemaakt, is het product aan het einde van zijn levenscyclus ook recyclebaar.

 

Lokaal geweven 

De stoffen worden lokaal geweven door onze partner Enschede Textielstad. Enschede was ooit de 2e textielstad van Europa. Enschede Textielstad brengt het vakmanschap terug met een lokale industriële weverij. Door de nauwe persoonlijke banden met leveranciers is er volledige transparantie over waar de katoen vandaan komt.

 

Lokaal gemaakt 

De Puffer is ontworpen en gemaakt door onze partner Makers Unite, gevestigd in Amsterdam. Makers Unite is een op textiel gebaseerd creatief bureau met een grote maatschappelijke missie. Makers Unite ondersteunt het creatieve talent van nieuwkomers door middel van trainingen en samenwerkingen. Door hun expertise en vakmanschap is De Puffer een duurzaam product van hoge kwaliteit.

 

Levenslange garantie

Wij bieden levenslange garantie, zodat je het beste uit De Puffer kunt halen. Heeft je sleeve een beetje liefde nodig? Wij geven er graag een gouden touch aan. Patchwork, naaien of personificatie, waar je ook op hoopt.

 

Uitdagende missie

Het is onze droom om de eerste 100% circulaire retailketen van Nederland te worden. We willen uiteindelijk één materiaalsoort tegelijk, ons gehele eigen textieloverschot omzetten naar een circulaire productlijn die geheel gemaakt is op Nederlandse bodem van minimaal 50% Nederlands textielafval. Zo laten we zien dat een lokale circulaire economie super haalbaar is. 

textour2023