textour2023

Textalk Special

De Textalk special live vanuit Cookallure kookstudio.

Zaterdag 13 mei 15.00-17.00u aansluitend een (netwerk) borrel.

Mocht je Last-minute nog even binnen willen lopen, dan mag dat natuurlijk, maar wil je zeker zijn van een plekje, meld je dan even aan onder aan de pagina!

 

(max 45 personen publiek)


Op 13 Mei organiseren we samen met Textilium Futura een TexTalk op locatie in de Piushaven en dat doen we net iets anders dan wat je van ons gewend bent.

We beginnen de middag om 15:00 met een kleine talkshow op locatie. Hierbij zoomen we met twee experts in op wetgeving Aansluitend vindt er een panelgesprek plaats en daar kan ook jij aan deelnemen. Het doel van deze middag is om samen in gesprek te gaan over de vraag hoe passende wetgeving niet alleen de industrie, maar ook onze maatschappij kan helpen met verduurzamen.

Een speciale talkshow op locatie! En niet zomaar een, want de Piushaven in Tilburg viert dit jaar haar 100-jarige jubileum. Oorspronkelijk ooit aangelegd ter bevoorrading van de lokale (textiel)industrie biedt dit een ideaal podium om over de toekomst van deze industrie in gesprek te gaan. Er gebeurt namelijk voldoende in de Nederlandse textielindustrie. Vanuit Europa worden er stevige ambi9es uitgesproken en ook de Nederlandse poli9ek streeH ernaar om in 2050 volledig circular te zijn. Dat klinkt nog ver weg, maar op 1 juli wordt er al een nieuwe wet ingevoerd die deze verduurzaming zal versnellen: De wet Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid voor tex9el.

Echter kan de politiek het niet alleen. De circulaire transitie vraagt om samenwerking tussen politiek, bedrijfsleven en burgers en is daarom een vraagstuk wat relevant is voor ons allemaal. Want hoe kunnen we er gezamenlijk nou voor zorgen dat deze transitie in goede banen wordt geleid? Een vraag waar we namens Tilburg als Textielstad deze middag antwoord op proberen te vinden.

Dit doen we aan de hand van een talkshow met een aanvullend panelgesprek, waarover hieronder de praktische informatie te vinden is.

Praktische informatie:

Datum: Zaterdag 13 mei 2023
Tijd: 15:00 - 17:00 
Locatie: Kookstudio Cookallure aan de Piushaven 20C, Tilburg (Falcon gebouw) Host: Haiko Huvenaars

Het programma van 13 mei:

14:30 – 15:00 Inloop
15:00 – 16:00 Talkshow (+ interviews met twee experts)

16:00 – 16:15 Pauze
16:15 – 17:00 Panelgesprek met (lokale) ketenpartners

17:00 – 18:00 Afsluitende Borrel

 

Talkshow

De talkshow bestaat uit drie elementen: een case study, interviews met twee experts en een dialoog met het publiek. Tijdens de casestudy zal Haiko als host de relevante (Nederlandse & Europese) beleidsplannen introduceren aan het publiek. Vervolgens gaat hij in gesprek met twee experts om hier meer over te leren. Hoe denken zij (vanuit hun rol) bijvoorbeeld dat het beste tot effec&eve wetgeving gekomen kan worden? En wat is hierin de rol van de overheid, het bedrijfsleven en burgers? Kunnen we out-of-the-box denken om lokaal een circulaire tex&elketen te organiseren? En hoe kunnen we het vooral leuker en makkelijker maken om hieraan bij te dragen?

Tot slot wordt het publiek gevraagd input te geven en vragen te stellen aan de twee experts. Het doel van de talkshow is daarom om op een frisse & energieke manier mensen te betrekken in het gesprek om zo gezamenlijk te leren & ideeën uit te wisselen over de aanstaande wetgeving.

Panelgesprek

Tijdens het panelgesprek wordt de (lokale) tex&elketen uitgenodigd aan tafel. Hierbij gaan het bedrijfsleven, ondernemers, (kritische) consumenten en beleidsvoerders in gesprek om na te denken over de (lokale) invulling van beleidsprogramma’s. Het doel van dit gesprek is om Tilburg als Tex&elstad een shortlist met vijf aanbevelingen te laten opstellen die als input kan dienen voor het beleidsproces.

Resultaat

Beoogd wordt om deze middag tot nieuwe kennis & inzichten te komen en afstemming te vinden op zowel europees-nationaal-lokaal niveau als tussen politiek-bedrijfsleven-burgers. N.a.v. de middag zal een lijst met vijf aanbevelingen worden opgesteld die later aan de lokale wethouder circulaire economie te gemeente Tilburg, Bas van der Pol, zal worden overhandigd.

Alles wordt gefilmd met geluidsopname, door deelname/ aanwezigheid gaat u automatisch akkord met het gebruik van deze beelden op de social media.

textour2023

Jochem Otten Directeur Textielmuseum

Expert tijdens TexTalk

Meer info
textour2023

Joost Ploos van Amstel Programma manager Midpoint Brabant

Panellid tijdens Textalk

Meer info
textour2023

Monique Drent (Co)Founder The Swap Shop

Panellid tijdens TexTalk

Meer info
textour2023

Niki de Schryver Directeur Cosh!

Expert tijdens TexTalk

Meer info
textour2023

Patrick Welp Directeur Vodde

Panellid tijdens TexTalk

Meer info
textour2023

Timmy de Vos Directeur Race Against Waste

 Panellid tijdens TexTalk

Meer info

Wil je er bij zijn?

Mocht je Last-minute nog even binnen willen lopen, dan mag dat natuurlijk, maar wil je zeker zijn van een plekje, meld je dan even aan.

Je krijgt van ons een bevestigingsmail met daarin alle informatie.

Dit evenement kost €5,00 of lever een herbruikbaar kledingstuk in voor La Poubelle